Skip to main content

Gdy czas pożegnać zimę i powitać wiosnę, Chiny przygotowują się do jednego ze swoich najbardziej kolorowych i znaczących tradycyjnych festiwali – Festiwalu Zhonghe, który nazywany jest również Świętem Błękitnego Smoka. Ten dzień stanowi ważny czas zarówno dla rolników, jak i społeczności. Symbolizuje on nadejście wiosennych deszczów i początek pomyślnego sezonu rolniczego. Festiwal jest żywym świadectwem głęboko zakorzenionych tradycji Chin i związku ich mieszkańców ze światem przyrody. Od tańców smoków po specjalne przysmaki kulinarne, Festiwal Zhonghe to uczta dla zmysłów i święto odnowy, wspólnoty i harmonii z naturą.

Spis treści:

  • Kiedy obchodzi się Święto Błękitnego Smoka w Chinach
  • Zhonghe Festival – historia powstania
    • Znaczenie Błękitnego Smoka
  • Tradycje i zwyczaje
    • Jedzenie na Zhonghe Festival

Kiedy obchodzi się Święto Błękitnego Smoka w Chinach

Zhonghe Festival to święto, które obchodzi się w Chinach od dawna. Święto to sięga czasów dynastii Tang i Song i znane jest również jako Święto Błękitnego Smoka. Festiwal ten w 2024 roku wypada na 11 marca. Tradycyjnie święto to obchodzi się każdego roku między 21 lutego a 21 marca, zawsze w drugi dzień drugiego miesiąca według kalendarza księżycowego.

Zhonghe Festival upamiętnia tak zwane „przebudzenie smoka”. Zaraz po nim następuje Święto Longtaitou. Tłumaczenie Longtaitou oznacza „smok podnoszący głowę”.

Zhonghe Festival – historia powstania

Festiwal Zhonghe ma swoje korzenie w rolnictwie za czasów dynastii Tang i Song w Chinach. To święto było związane z czczeniem Króla Smoków, czyli chińskiego boga deszczu, od którego ludzie oczekiwali wiosennych opadów. Tego dnia oddaje się również cześć Tudigongowi, zwanemu Panem Ziemi, czasem nazywanym Tudishen lub po prostu Tudi, co oznacza “glebę”. To mniejsze bóstwo było ważne dla wyznawców taoizmu i tradycyjnej chińskiej religii. Obecnie Festiwal Zhonghe i Festiwal Longtaitou są częścią większej celebracji Błękitnego Smoka, choć obchodzi się je na różne sposoby.

Znaczenie Błękitnego Smoka

W chińskiej kulturze i mitologii Błękitny Smok symbolizuje on nie tylko siłę i odwagę. Jest również uosobieniem wody, co czyni go kluczową postacią w odniesieniu do deszczu i rolnictwa. W tradycyjnych wierzeniach chińskich Błękitny Smok to strażnik wschodu, jedno z czterech mitycznych stworzeń strzegących czterech kierunków świata. Jego obecność jest synonimem nadchodzącego dobrobytu i obfitości.

W kontekście Festivalu Zhonghe ta potężna istota reprezentuje przywoływanie deszczu niezbędnego dla rolnictwa. Po długiej i często surowej zimie, przybycie Błękitnego Smoka i związane z nim opady deszczu są powitaniem nowego życia.

Tradycje i zwyczaje Zhonghe Festival

Festiwal Zhonghe nie jest świętowany we wszystkich dużych miastach Chin, a nawet niektóre mniejsze miejscowości go nie obchodzą. Jednak tam, gdzie ludzie go celebrują, przestrzegają kilku zwyczajów. Na przykład pokazują szacunek wobec Smoczego Króla i dbają o to, aby dom był posprzątany. Chińczycy uważają, że zamiatanie podłóg nie zabierze im szczęścia w Nowym Roku. Ludzie również palą zioła, by odstraszyć owady. W niektórych miejscach odbywają się pokazy z tańcem smoka.

W ten dzień starają się też nie prać ubrań, ale mogą ścinać włosy. Chociaż zwykle mówi się, że cięcie włosów w pierwszym miesiącu księżycowym przynosi pecha, podczas Festiwalu Błękitnego Smoka jest to dozwolone. Chińczycy wierzą, że przyniesie to “siłę i godność smoka”, a Smoczy Król da im wystarczająco dużo deszczu, by zapewnić dobre zbiory.

Dawniej festiwal obejmował zwyczaje, które dzisiaj już nie są praktykowane. Na przykład, kobiety nie mogły szyć, by nie ryzykować “przekłucia oczu smoka”. Ludzie rozsypywali też popiół po domach, chcąc zaprosić smoka, a także używali petard, by prosić go o deszcz dla upraw.

Jedzenie na Zhonghe Festival

Jedzenie odgrywa ważną rolę podczas tego święta. W trakcie Festiwalu Błękitnego Smoka Chińczycy jedzą różnego rodzaju potrawy, takie jak naleśniki, które mają przypominać smocze łuski, pierogi w kształcie smoczych uszu i makaron, który wygląda jak smocza broda. Te potrawy są symbolem nadziei na obfite deszcze i pomyślne żniwa.